lipiec

Czym są gabiony

Malwina Stragurska

Jeśli zastanawialiście się kiedyś, czym są gabiony, w tym artykule znajdziecie odpowiedź na powyższe pytanie. Gabiony to nic innego, jak prostopadłościenne kosze ze zgrzewanych, drucianych siatek. Ich środek wypełniamy najróżniejszymi materiałami, tak by jak najlepiej je zamaskować, wtopić w otoczenie, by nie rzucały się w oczy. Używamy do tego głównie szkła, kamieni, ziemi albo gruzu. Jeżeli prowadzimy ekologiczny tryb życia, równie dobrze możemy do tego celu użyć materiałów, które pochodzą z recyklingu, a są to na przykład: beton z odzysku albo granulaty z wszelakich odpadów. Nie można również przecenić zalet gabionów.
Oprócz oczywistej zalety, jaką jest upiększenie ogrodu, gabiony zapewnią nam również spokój, ponieważ chronią przed hałasem z ulicy. Są ekologiczne, jeśli do wypełnienia koszy użyjesz naturalnych materiałów, które nie zanieczyszczą środowiska. Bez problemów się je instaluje, każdy potrafi to zrobić. Nie straszne są im temperatury, porywiste wichury czy śnieżyce, ponieważ są naprawdę stabilne. Jeśli chcecie mieć naprawdę piękny i niepowtarzalny ogród, możecie obsadzić gabiony roślinami. Dodatkowo z takich koszów gabionowych wypełnionych kamieniami możesz zbudować skalniak, ławeczki, stół ogrodowy, grilla lub altankę, możliwości są ogromne, wszystko zależy od waszej pomysłowości.
Gabiony sprawdzają się praktycznie przy każdym stylu architektonicznym. Czy to nowoczesne budownictwo, czy też wiejskie, sielskie domki, nieważne, ponieważ gabiony wkomponują się w ich styl idealnie. Dzięki pomysłowości architektów naprawdę przepięknie można zaprojektować przydomowy ogród, a gabiony z firmy UHRS nadają się do tego wprost wyśmienicie.
Mam nadzieję, że jeśli przed przeczytaniem tego tekstu zastanawialiście się, czym są gabiony, teraz już tego problemu nie macie. Starałam się pokrótce przedstawić wam najważniejsze funkcje i zalety gabionów, które z roku na rok stają się coraz popularniejsze. Warto przyjrzeć się im bliżej, ponieważ sprawią, że wasz ogród stanie się niepowtarzalny.

gabiony
ogród
dom
wnętrze