Wiola Koczniak

W Polsce coraz częściej możemy spotkać się z pojęciem certyfikat LEED oraz certyfikat BREEAM. Te sposoby certyfikacji budynków nadawane są zazwyczaj już na etapie projektowania.

Zazwyczaj dotyczy to nowopowstających budynków takich jak centra handlowe czy biurowce. Powoli można też zauważyć pojawianie się certyfikatów dla budynków już istniejących. System certyfikacji breem wywodzi się ze Wielkiej Brytanii, gdzie stosowany jest już od około dwudziestu lat, natomiast system LEED wywodzi się z USA.

W procesie certyfikacyjnym bierze się pod uwagę dziewięć kryteriów. Najważniejsza jest  odpowiednia lokalizacja budynku. Powinna ona gwarantować możliwość wykorzystywania istniejącej już infrastruktury technicznej. Jako, że certyfikat LEED oraz certyfikat BREEAM, to pojęcia nierozerwalnie związane z ekologią , ważne jest również to, aby w jak najmniejszym stopniu zniszczyć faunę oraz florę miejsca budowy.

Kolejnym kryterium są zasoby wodne. Jako, że Polska jest krajem o stosunkowo małych zasobach wody, podczas projektowania budynku warto pomyśleć o nowoczesnych rozwiązaniach pro- ekologicznych takich jak wykorzystywanie wody z opadów do spłukiwania toalet.

Następnie brane pod uwagę jest również wykorzystanie materiałów oraz zasobów naturalnych. Preferowane jest używanie materiałów pochodzących z recyklingu lub odzyskanych. Dzięki temu zmniejsza się ilość odpadów oraz wydobycie surowców naturalnych.

Ważna jest również jakość środowiska wewnątrz projektowanego budynku. W tym kryterium ważna jest ilość powietrza wentylacyjnego w budynku, ograniczenie dopływu szkodliwych substancji z powietrza, możliwość kontrolowania temperatury w poszczególnych częściach budynku oraz sterowanie oświetleniem.

Kolejne kryterium, to wykorzystanie energii i ochrona atmosfery. Ważne jest zminimalizowanie produkcji oraz emisji niebezpiecznych substancji do powietrza, preferowane jest również stosowanie źródeł energii odnawialnej w celu dostarczania energii.

Ostatnie kryterium to innowacyjność. Tutaj brane są pod uwagę wszystkie nowoczesne rozwiązania, które będą miały wpływ na ochronę środowiska naturalnego.

Zarówno certyfikat LEED oraz certyfikat BREEAM, który zostanie przyznany budynkowi oznacza, iż budynek sprzyja środowisku naturalnemu, jest tańszy w eksploatacji, a przebywanie w nim jest zdrowsze dla ludzi niż przebywanie w budynkach, które nie posiadają takich certyfikatów. Dodatkowo coraz większa liczba inwestorów chce inwestować w takie właśnie budynki. Dowiedz się więcej o procesie certyfikacji na stronie https://budownictwo.dekra.pl

usługi
budowlane
budowa